“Porr påverkar inte relationer”


ELLA: “Min kille tjafsar om att göra det som
han sett i porren. Jag vet inte hur jag kan säga nej,
för att alla gör ju det.”


Porr påverkar både våra förväntningar och syn på sex och relationer, och hur vi ska bete oss mot varandra när vi ska ha sex.

Hur påverkas tjejer?

Som tjej lär du dig av porren att din kropp är till för att killar ska tända på den. Du lär dig att nedsättande ord, förnedring och våldsamma handlingar är okej. Många tjejer påverkas också av sina partners porrtittande genom att de blir pressade att ställa upp på saker de sett i porr. Porr lär tjejer att forma sin kropp till något som killar tänder på: de ska vara smala, ha stora bröst, vara helt utan kroppshår, och ha små inre blygdläppar. 

Hur påverkas killar?

Som kille lär du dig av porren att gå över tjejers gränser, att du inte behöver lyssna när din partner säger nej, och du har rätt att använda tjejers kroppar som du vill. En del killar som tittar på porr upplever att de får mindre sexlust och svårt att ha samlag eftersom de behöver se porr för att bli upphetsade. En del killar har begått brottsliga handlingar – som att köpa sex och begå övergrepp – för att de velat testa sådant de sett i porren. Killar matas också med en bild av att de ska ha stora, långa kukar samt att de ska kunna ha stånd hur länge som helst under sexet.