Vad kan jag göra?

Idag när porr är så lättillgänglig och normaliserad kan det kännas som om man måste titta på porr. Det är lätt att falla för grupptryck eller få någon sorts FOMO – ”alla tittar ju, och det är ingenting jag vill missa”.

Men du måste verkligen inte titta på porr, och det går att välja bort porren även om det kan kännas svårt. Med tanke på hur porr påverkar oss (länk till Hur påverkas jag?) och andra personer (länk till Hur påverkas andra?) har du en hel del att vinna på att skippa porren, bl.a. bättre sex och relationer med din partner.

Så hur väljer du bort porren i praktiken? Här kommer några tips och råd:

Försök ignorera reklam och andra informationskällor som promotar porr. Tänk på vad du brukar göra med vanlig reklam på sociala medier eller Youtube – antingen döljer man annonser, hoppar över dem eller – om det inte finns något annat val – ignorerar man dem. Det kan du göra med porrelaterade annonser med.

Om du tittar på porr och vill till att börja med titta mindre – tänk på att porren inte ska ersätta sådana viktiga grejer i ditt liv som sömn, studier/arbete, träning och relationer med dina kompisar.

Försök ta längre pauser från porr. Behöver du extrastöd med det – kan du vända dig hit (länk till Var kan jag få hjälp?).

Det finns olika sätt att hantera grupptryck på, t.ex.:


  • ignorera det – försök låtsas som om du inte hör en porrelaterad kommentar eller byt samtalsämne i stället för att prata porr.

  • använd humor – om någon försöker övertala dig att titta på porr kan du säga någonting sådant: ”Porr är verkligen inte min grej, min fantasi är tusen gånger bättre.”

  • argumentera varför du inte vill titta på porr genom att använda fakta om porrens konsekvenser. Ibland behöver man vara rak på sak och ärlig om varför man väljer bort porren, speciellt i kommunikation med sin partner. Använd gärna fakta och filmer som finns på Reality Checks webbsida för att vassa dina argument.

Dela med dig av den kunskap som du fått om porr och dess konsekvenser med dina kompisar. Du kan t.ex. titta på Reality Checks filmer (länk till filmerna) tillsammans med dem och sedan diskutera filmernas budskap, eller berätta för kompisarna om de vanligaste myterna om porr som existerar i dagens samhälle (länk till myterna). Uppmuntra andra att läsa mer om porrkonsumtion, porrproduktion och porrkultur.

Var kreativ – använd Reality Checks material för att skapa och driva en porrkritisk informationskampanj, t.ex. i skolan eller på fritidsgården.

Genom att ta avstånd från porr och motivera andra att göra det samma bidrar du till förändring.