Hur påverkas jag?
Det är väldigt lätt att exponeras för porr – oavsett om man letar efter det medvetet eller inte. Och även om man aldrig sett porr exponeras man ändå för porrinspirerade budskap, bilder och videor i reklam, TV-serier och filmer.
Därför är det extraviktigt att förstå hur porr påverkar oss, vår sexuella hälsa och våra relationer.
- Vi påverkas av det vi ser, vilket är precis varför företag satsar mycket pengar på reklam och marknadsföring. Porrindustrin jobbar också med att påverka efterfrågan. Den använder reklambranschen, filmindustrin, musikindustrin, spelbranschen och även modeindustrin för att normalisera objektifiering av kvinnor och tjejer samt marknadsföra olika porrsidor.
- Porr påverkar vårt sexliv och vår sexuella hälsa. Många barn börjar titta på porr tidigt, oftast innan de börjar ha sex själva. Man hinner helt enkelt inte utforska sin sexualitet på egen hand, utan porr visar hur allt ska gå till. Dagens porr har blivit många barn och ungas första och huvudsakliga källa till sexualkunskap. Den utformar därmed vår syn på kön, sexualitet och relationer.
- Porr innehåller mycket våld och förnedring som i allra flesta fall utövas av män och riktas mot kvinnor och tjejer. Forskning visar att 88 % av de mest populära porrscener innehåller fysiskt våld (t.ex. slag, stryptag, handlingar som gör så att kvinnan kvävs eller börjar kräkas) och nästan hälften av porrscenerna innehåller verbal aggression (t.ex. sådana nedvärderande, förnedrande ord som ”hora”, ”slampa” och ”slyna”). Porr visar också att kvinnor reagerar positivt eller neutralt på våld och förnedring de utsätts för. På så sätt normaliserar porr mäns sexualiserade våld mot kvinnor och tjejer och skapar en myt om att sex skall vara våldsamt.
- Porr innehåller i princip ingen dialog mellan parters, den visar inte samtycke, närhet och intimitet. Den informerar inte om risker kopplade till sexuella handlingar och lär oss inte heller att använda kondom.
- Att titta på porr ger vår hjärna en dopaminkick, och ju yngre vi är desto känsligare är vi får sådana kickar. Experter på hjärnan pratar om hur de som tittar på porr efter ett tag tröttnar på dess innehåll, det blir inte lika spännande som det var från början. För att kunna få samma ”kick” behöver man antingen titta oftare eller gradvis kolla på mer extremt innehåll. Det kan leda till att man förflyttar sina gränser och börjar titta på porr som visar ännu grövre våld, eller dokumenterade övergrepp på barn eller djur.
- Många killa vittnar om att porrkonsumtion har negativ påverkan på deras sexlust och leder till att de har svårare att få stånd utan att använda porr.
Tjejer berättar om att de mår dåligt pga. att de inte ser ut som kvinnorna i porren och för att de inte motsvarar de förväntningar som porren skapar.
Här kan du läsa mer om porrens konsekvenser och de vanligaste myter om porr.
Och här kan du titta på en kort film där Reality Checks ambassadör Daniel Israeli berättar om sina erfarenheter av porrkonsumtion. Se också Reality Checks film om porrkultur som är baserad på riktiga historier och kvinnor mer erfarenheter av att skicka nudes.
Mår du dåligt av att titta på porr? Vill du sluta titta/titta mindre på porr och behöver stöd? Här finns det hjälp att få.