Hur påverkas andra?

Vår porrkonsumtion påverkar oss själva, men också våra partners och andra människor runt omkring oss.
Det är också viktigt att komma ihåg att det finns två sidor till porrfrågan: konsumtion och produktion. Även om det inte känns som att porr på något sätt påverkar dig, ditt sexliv och din sexuella hälsa, är faktumet att kvinnor och flickor i porrindustrin utnyttjas.

  • Porr normaliserar mäns våld mot kvinnor och skapar en myt om att kvinnoförnedring är sexig. Porr säger till killar att de ska dominera och vara våldsamma och medan tjejer ska vara undergivna. Porr visar att det enbart är killarnas njutning som spelar roll, och att tjejer måste göra allt för att tillfredsställa killar.

    Det resulterar oftast i att vi skapar skeva förväntningar på våra partners och på hur sexet ska gå till. Killar kan t.ex. pressa tjejer för att ställa upp på någonting som de inte vill, som gör ont och inte känns bra.

”Första gången jag och min dåvarande pojkvän hade sex sa han: ’du suger verkligen som en porrstjärna’. De andra gångerna sa han: ’jag vill göra illa dig så jävla mycket’. Allt är så snedvridet”.

(från Instagramkontot Porrens verklighet där kvinnor och tjejer berättar om hur porr påverkar deras liv).

  • Internationella studier visar på ett starkt samband mellan porrkonsumtion och sexualiserad aggression.
    Bl.a. visar studier att ju mer regelbundet pojkar tittar på porr desto mer ökar pojkarnas sannolikhet att begå sexuelliserat tvång och övergrepp. Pojkar som regelbundet tittar på porr är betydligt mer benägna att ha negativa könsattityder.
  • En av de vanligaste myterna om porr är att det bara är fantasi. Det är dock verkliga människor som medverkar i porrfilmer, och våld och förnedring som kvinnor utsätts för i porren sker på riktigt.
    En kan säga: ”Men spelfilmer kan också vara våldsamma.”
    Absolut, så är det. T.ex. i ”Game of Thrones” ser man mycket våld och sexualiserade övergrepp – i varje avsnitt. Skillnaden är att våldet i spelfilmer och TV-serier utspelar sig på låtsas medan våldet i porren är verkligt, och har reella konsekvenser för de som medverkar – fysiska och psykiska skador.
  • Kvinnor som man ser i porrfilmer hamnar ofta i porrindustrin pga. bl.a. fattigdom, hemlöshet, svår familjesituation, sexualiserade övergrepp som de var med om tidigare i livet samt psykisk ohälsa. Porrindustrin utnyttjar deras utsatta position för att tjäna pengar.

Här kan du läsa mer om porrens konsekvenser och de vanligaste myter om porr.

Och här kan du titta på en kort film där Reality Checks ambassadör Daniel Israeli samt Novahusets grundare Paulina Bengtsson berättar om porrbranschens insida.

Har du blivit utsatt för porrinspirerat våld? Har du negativa erfarenheter av att skicka/lägga upp nudes? Behöver du prata med någon? Här finns det hjälp att få.