För inte så länge sedan visade SVT en dokumentärfilm ”Drömmen om porrbranschen” (2016) som handlar om Jade, en brittisk 22-årig kvinna, som skaffade sig en examen i modestudier men som av någon anledning istället började involvera sig i porrbranschen. Dokumentärens skapare ställer sig frågan ”varför?” och vi får följa med Jade i hennes vardagsliv som är kantat av porrinspelningar samt får veta mer om Jades val och bakgrund.
Till en början får man intrycket av att Jade är helt och hållet nöjd med sin situation. Hon trivs med att vara porrskådespelare, hon framhåller anledningen att hon gillar sex och att det är snabba pengar samt hyfsat betalt. Dessutom menar Jade att porrindustrin har gett henne ett bättre självförtroende, tidigare hatade hon sin kropp, men inte nu längre. Att vara i industrin gör att man får mycket bekräftelse fortsätter Jade.
Det tar dock inte lång tid innan man som åskådare anar att det finns en annan sida av myntet. När Jade började att lägga upp pornografiska bilder och videos under sin studietid medgav hon att hon mådde dåligt. Hon kände sig ensam och hade inte några vänner vid sin sida. Utöver det tidigare beskrivna självhatet mot sig själv och sin kropp berättar också Jade att hon var med om ett sexualiserat övergrepp i sina tonår. Därtill kommer även kommentaren ”Jag har aldrig fått respekt av vanliga killar i mitt liv, männen i porren visar mig respekt”, vilket också visar att Jades tidigare upplevelser av relationer med killar verkligen måste ha varit rätt dåliga. Samtidigt visar det sig att Jades utåt sett ”självklara val” krockar med hennes verkliga dröm, drömmen om att vara i ett tryggt förhållande, att hitta en partner att leva sitt liv med. Jade menar att detta är en omöjlighet så länge hon är kvar i porrbranschen.
Trots det till en början positiva tilltalet som Jade har om industrin förstår man en bit in i dokumentären att det som Jade utsätter sig för låter allt annat än sunt efter det man får se och höra. Efter en porrinspelning i London, åtar sig Jade fysiska skador som av beskrivningen att döma låter som konsekvensen efter en analsexscen. Hon berättar att hon började blöda, men att hon valde att fortsätta scenen eftersom hon ”annars hade blivit utan sina pengar”. Vid en annan porrinspelning belägen i Tjeckien får Jade en panikångestattack efter inspelningen. Den manlige motskådespelaren har svårt att få erektion vid flera tillfällen, vilket får Jade att ifrågasätta vad för fel det var på henne. Självförtroendet har fått sig en törn trots den bekräftelse Jade till en början menar var en ”boost” för henne som aktiv i porrindustrin. Vid ett annat tillfälle berättar Jade om en gammal inspelning som hon mår dåligt över med namnet ”Cum-bitch” och berättar att scenen går ut på att flera män samtidigt sprutar sin sperma i hennes mun och ansikte.
Mycket av det som går att se i Jades beskrivning stämmer in på det som hittills framgått av forskning och studier av kvinnor i porrindustrin. En trasigt förflutet, sexuella övergrepp, förnedring och självhat. Allt detta framgår tydligt när man tar del av Talitas rapport Syns man inte, finns man inte – inblick i den svenska porrindustrin. Ett tydligt samband är också förnekelsen som fungerar som en form av överlevnadsfunktion, att blunda och tänka bort de övergrepp som man blir utsatt för, för annars klarar man inte av att fortsätta.